Wat is Trombose

Alles over trombose

Kraamvrouwen langer kans verhoogd tromboserisico

Dames die pas zijn bevallen hebben langere periode hogere kans op trombose. Het verhoogde risico op trombose zou tot twaalf weken na de bevalling aanwezig zijn. Dit is zes weken langer dan in eerste instantie werd gedacht. Dit is gebleken uit onderzoek van Ziekenhuis.nl.

Gegevens van 1,5 miljoen vrouwen zijn vooraf onderzocht. Het ging hier om dames die in een ziekenhuis bevielen van hun eerste kind. Er werden 411 trombosegevallen per 100.000 patiƫnten geteld. Het onderzoek heeft geresulteerd dat in de eerste zes weken na de bevalling de kans op trombose het grootst is. Dit is elf keer zo veel als het aantal trombosegevallen onder vrouwen die niet in de kraamperiode zitten.

Na de bevalling neemt het tromboserisico in de zevende tot twaalfde week langzaam af. Vanaf twaalf weken na de bevalling werd er geen verhoogd risico meer gevonden. Volgens onderzoekers is dit echter nog steeds tweemaal zo hoog als normaal. De onderzoekers benadrukken dat het van belang is dat doktoren hiervan bewust zijn.