Wat is Trombose

Alles over trombose

Trombose te voorspellen door blaasjes

Uit recent promotieonderzoek is gebleken dat onregelmatig gevormde, kleine blaasjes in het bloed een significante rol spelen bij het ontstaan van trombose. Hun aantal is volgens het onderzoek hoger bij mensen met een verhoogd risico op trombose, maar kunnen bij een gezond mens ook door stress aanzienlijk worden verhoogd.

Verhoogd risico
Bij het onderzoek, dat is uitgevoerd door Marijke Trappenburg van Maastricht UMC+, werden patiƫnten met een verhoogd risico op bloedstolsels onderzocht op de hiervoor genoemde micropartikels. De aantallen micropartikels zijn bij deze personen hoger dan bij gezonde mensen en kunnen oplopen tot in de miljarden. Volgens onderzoekster Marijke Trappenburg stimuleren micropartikels de bloedstolling, wat mogelijk verklaart dat zij een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van bloedstolsels.

Stress als risicofactor
Om de relatie tussen micropartikels en stress te kunnen beoordelen, hebben tevens twintig gezonde personen aan het onderzoek meegedaan. Na een stressverhogende bungeejump werd direct het aantal micropartikels in het bloed gemeten. Op basis daarvan werd geconcludeerd dat er inderdaad een relatie is tussen stress en de blaasjes. Het aantal was binnen de kortste keren verdubbeld. Na ongeveer twee uur waren de micropartikels weer terug op het oorspronkelijke niveau.

Trombose voorspellen
De betekenis van micropartikels is lange tijd onbekend geweest. Volgens de onderzoekster wordt het belang daarvan echter steeds duidelijker. Volgens haar zou het goed mogelijk kunnen zijn dat het ontdekken van specifieke micropartikels uiteindelijk kan bijdragen aan het voorspellen van trombose.

Trefwoorden: ,