Wat is Trombose

Alles over trombose

Nieuwe pil tegen trombose

Nieuwe pil tegen trombose
Er zullen nieuwe medicijnen tegen trombose op de markt komen, die een stuk gemakkelijker in het gebruik zijn. Zo is het niet langer nodig om steeds bezoeken te brengen aan de trombosedienst, om daar na te laten gaan hoe dik het bloed op dat moment is. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van een nieuw antistollingsmiddel, waardoor de pil op een meer gemakkelijke manier kan worden gebruikt. Dat is een enorme vooruitgang voor alle patiënten die last hebben van trombose, een aantal dat volgens de Volkskrant ongeveer 400.000 bedraagt in Nederland.

Overleg met industrie
Minister Edith Schippers heeft aangegeven in overleg te gaan met de farmaceutische industrie, om goed te bekijken hoe de nieuwe medicijnen het best op de markt kunnen worden gebracht. Daarnaast lijkt het erop dat men afspraken zal maken over de prijs van de medicijnen. Op dit moment ligt de prijs nog hoger dan die van de ‘normale’ pillen, waardoor het van belang is dat daar wat aan gedaan wordt. Alleen door de prijs naar beneden bij te stellen is het mogelijk om het product op een aantrekkelijke manier in de markt te zetten en ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen hier gebruik van gaan maken.

Zorgverzekeringspakket
De orde van medisch specialisten heeft eerder al een verzoek van de minister ontvangen, om een protocol op te stellen voor het gebruik van antistollingsmiddelen. Aangezien deze op een heel andere manier werken dan de huidige pillen die er beschikbaar zijn, is het van belang dat artsen hier goed van op de hoogte zijn. Zij dienen goed te weten hoe ze dienen te handelen in het geval van problemen. Het protocol zorgt er bovendien voor dat de medicijnen, met de lagere prijs, in het zorgverzekeringspakket opgenomen kunnen gaan worden, waardoor een ieder er optimaal gebruik van kan maken.

Groot probleem in Nederland
Volgens de Volkskrant hebben in Nederland ruim 400.000 mensen last van trombose en maken ze daarvoor gebruik van de reguliere pillen. Deze dienen op de juiste manier te worden gedoseerd, aangezien het anders lastig is om te voorspellen hoe de uitwerking precies zal zijn. Het nadeel hiervan is onder andere dat er stolsels kunnen ontstaan, of dat het bloed aan de andere kant te dun kan worden en er maag- of hersenbloedingen kunnen ontstaan. Het is hierdoor noodzakelijk om de dikte van het bloed regelmatig te testen, iets wat dus niet meer nodig is in het geval van de nieuwe medicijnen.

Trefwoorden: ,